Սեղմել Esc փակելու համար:
ԲՈՒՍԱՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՓՈՐՁԱՔՆՆՈՒԹՅԱՆ ՆՊԱՏԱ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Վավերացման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo
 

ԲՈՒՍԱՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՓՈՐՁԱՔՆՆՈՒԹՅԱՆ ՆՊԱՏԱԿՈՎ ՓՈՐՁԱՆՄՈՒ ...

 

 

040.0514.220404

«ՎԱՎԵՐԱՑՆՈՒՄ ԵՄ»
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ՆԱԽԱԳԱՀ Ռ. ՔՈՉԱՐՅԱՆ

 

«22» ապրիլի 2004 թ.

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

8 ապրիլի 2004 թվականի N 514-Ն

 

ԲՈՒՍԱՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՓՈՐՁԱՔՆՆՈՒԹՅԱՆ ՆՊԱՏԱԿՈՎ ՓՈՐՁԱՆՄՈՒՇ ՎԵՐՑՆԵԼՈՒ ԿԱՐԳԸ ՍԱՀՄԱՆԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

 

Բուսասանիտարիայի մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 5-րդ հոդվածի 1-ին մասի 8.1-ին կետին համապատասխան` Հայաստանի Հանրապետության կառավարությունը որոշում է.

1. Սահմանել բուսասանիտարական փորձաքննության նպատակով փորձանմուշ վերցնելու կարգը` համաձայն հավելվածի:

(1-ին կետը փոփ. 02.03.2023 թիվ 264-Ն որոշում)

2. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակման օրվան հաջորդող տասներորդ օրը:

(որոշումը փոփ. 16.07.09 թիվ 842-Ն որոշում)

(նախաբանը փոփ. 02.03.2023 թիվ 264-Ն որոշում)

 

ՍՏՈՐԱԳՐՎԵԼ Է ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՎԱՐՉԱՊԵՏԻ ԿՈՂՄԻՑ

2004 ԹՎԱԿԱՆԻ ԱՊՐԻԼԻ 20-ԻՆ

 

Հավելված

ՀՀ կառավարության

2004 թվականի ապրիլի 8-ի

N 514-Ն որոշման

 

ԿԱՐԳ

ԲՈՒՍԱՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՓՈՐՁԱՔՆՆՈՒԹՅԱՆ ՆՊԱՏԱԿՈՎ ՓՈՐՁԱՆՄՈՒՇ ՎԵՐՑՆԵԼՈՒ

 

I. ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ԴՐՈՒՅԹՆԵՐ

 

1. Սույն կարգով սահմանվում է բուսասանիտարական զննման կամ բուսասանիտարական փորձաքննության նպատակով փորձանմուշ վերցնելու կարգը:

 

II. ՕԳՏԱԳՈՐԾՎՈՂ ՀԱՍԿԱՑՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ

 

2. Սույն կարգում օգտագործվող հասկացություններն են`

1) բեռնաբաժին` ցանկացած քանակի միատեսակ արտադրանք, որ նախատեսված է միաժամանակյա ընդունման և բարձման համար կամ պահպանվում է նույն պահեստարանում.

2) կետային նմուշ, կետային նմուշառում` բույսերի, բուսական արտադրանքի և կարգավորվող առարկաների ոչ մեծ քանակություն, որը բեռնաբաժնից վերցվել է մեկ գործողության` միացյալ նմուշի ձևավորման համար.

3) միացյալ նմուշ` բույսերի, բուսական արտադրանքի և կարգավորվող առարկաների բեռնաբաժնից վերցված կետային նմուշների ամբողջություն.

4) միջին նմուշ` միացյալ նմուշի մաս, որն առանձնացվում է լաբորատոր փորձաքննության համար.

5) հսկիչ նմուշ` կարանտին վնասակար օրգանիզմների կողմից վնասված բույսերի մասեր, որոնք վերցվել են բուսասանիտարական զննման կամ բուսասանիտարական փորձաքննության նպատակով, և որոնք բնութագրում են բույսերի, բուսական արտադրանքի և կարգավորվող առարկաների բուսասանիտարական վիճակը:

 

III. ՍԵՐՄՆԱՆՅՈՒԹԻՑ ՆՄՈՒՇԱՌՈՒՄԸ

 

3. Սերմնանյութի կետային նմուշառում կատարվում է յուրաքանչյուր բեռնաբաժնից`

1) խոշորասերմ մշակաբույսերի յուրաքանչյուր կետային նմուշի կշիռը պետք է կազմի 150-200 գ.

2) մանրասերմ մշակաբույսերի յուրաքանչյուր կետային նմուշի կշիռը պետք է կազմի 10-30 գ:

4. Առանց տարայի փոխադրվող, բեռնվող, բեռնաթափվող և պահպանվող սերմնանյութից կետային նմուշառումը կատարվում է`

1) փոխադրվող սերմնանյութից` անմիջապես փոխադրամիջոցում, 3 կետից: Յուրաքանչյուր կետում կետային նմուշները վերցվում են 3 շերտից, կամ`

2) բեռնման կամ բեռնաթափման ժամանակ` փոխադրիչի թափվող շիթից, հատուկ շերեփի միջոցով, շիթը հատելով ամբողջ լայնքով, հավասար ժամանակահատվածներում, բարձված յուրաքանչյուր տոննայի հաշվով 30-50 գրամի չափով, կամ`

3) պահեստներում պահպանվող սերմնանյութի նմուշառման համար սերմնանյութի զբաղեցրած մակերեսը բաժանվում է մոտավորապես 20 քառ. մետր հատվածների և յուրաքանչյուր հատվածից վերցվում է 3 կետից և 3 շերտից: Եգիպտացորենի կողրերից նմուշառումը կատարվում է նույն կարգով` յուրաքանչյուր շերտից մեկական կողր:

5. Տարայով պահպանվող կամ փոխադրվող սերմնանյութի կետային նմուշառումը կատարվում է`

1) մինչև 25 տարայի դեպքում` յուրաքանչյուր 5-րդ տարայից` 3 շերտից.

2) 26-100 տարայի դեպքում` յուրաքանչյուր քսանհինգերորդ տարայից` 3 շերտից.

3) 101-500 տարայի դեպքում` յուրաքանչյուր հիսուներորդ տարայից` 3 շերտից.

4) 501-1000 տարայի դեպքում` յուրաքանչյուր հարյուրերորդ տարայից` 3 շերտից.

5) 1000-ից ավելի տարայի դեպքում` յուրաքանչյուր երկուհարյուրերորդ տարայից` 3 շերտից:

6. Կետային նմուշառումը կատարվում է մատչելի տեղերում գտնվող տարաներից:

7. Փոքրածավալ փաթեթավորված (մինչև 3 կգ) սերմնանյութի դեպքում զննվում է փաթեթի ամբողջ պարունակությունը: Զննվող փաթեթների քանակը կախված է բեռնաբաժնի մեծությունից`

1) մինչև 25 փաթեթի դեպքում` զննվում է ընտրանքային կարգով մեկ փաթեթ.

2) 26-100 փաթեթի դեպքում` զննվում է յուրաքանչյուր քսանհիգերորդ փաթեթը.

3) 101-500 փաթեթի դեպքում` զննվում է յուրաքանչյուր հիսուներորդ փաթեթը.

4) 500-ից ավելի փաթեթի դեպքում` զննվում է յուրաքանչյուր հարյուրերորդ փաթեթը:

 

IV. ՏՆԿԱՆՅՈՒԹԻՑ ՆՄՈՒՇԱՌՈՒՄԸ

 

8. Կախված տնկանյութի (տնկիներ, կտրոններ, մացառներ, արմատակալներ) բեռնաբաժնի մեծությունից` որպես նմուշ վերցվում է`

1) մինչև 50 հատ տնկանյութի դեպքում` յուրաքանչյուր հինգերորդ տնկանյութը.

2) 51-500 հատ տնկանյութի դեպքում` յուրաքանչյուր հիսուներորդ տնկանյութը.

3) 501-3000 հատ տնկանյութի դեպքում` յուրաքանչյուր հարյուրերորդ տնկանյութը.

4) 3001-10000 հատ տնկանյութի դեպքում` յուրաքանչյուր երկուհարյուրերորդ տնկանյութը.

5) 10000-ից ավելի տնկանյութի դեպքում` յուրաքանչյուր հինգհարյուրերորդ տնկանյութը:

9. Տարավորված պալարների, արմատապտուղների և սոխուկների տնկանյութից (սերմնանյութ) կետային նմուշներ վերցվում են տարայի ամբողջ խորությամբ` յուրաքանչյուրից 3-5 հատ: Կետային նմուշառում կատարվում է`

1) մինչև 25 տարայի դեպքում` յուրաքանչյուր 5-րդ տարայից` 3 շերտից.

2) 26-100 տարայի դեպքում` յուրաքանչյուր քսանհինգերորդ տարայից` 3 շերտից.

3) 101-500 տարայի դեպքում` յուրաքանչյուր հիսուներորդ տարայից` 3 շերտից.

4) 500-1000 տարայի դեպքում` յուրաքանչյուր հարյուրերորդ տարայից` 3 շերտից.

5) 1000-ից ավելի տարայի դեպքում` յուրաքանչյուր երկուհարյուրերորդ տարայից` 3 շերտից:

10. Կետային նմուշառումը կատարվում է մատչելի տեղերում գտնվող տարաներից:

11. Առանց տարայի պահպանվող կամ փոխադրվող կամ բեռնվող կամ բեռնաթափվող սոխուկներից, պալարներից արմատապտուղներից կետային նմուշառում կատարվում է`

1) պահպանման վայրում մակերեսը բաժանվում է 20 քառ. մետր հատվածների և յուրաքանչյուր հատվածից կետային նմուշ վերցվում է երեք կետից` երկու շերտից, 3-5 հատ.

2) փոխադրամիջոցում կետային նմուշ վերցվում է 3-5 կետից` երկու շերտից, 3-5 հատ.

3) բեռնման կամ բեռնաթափման ժամանակ վերցվում է 3 կետային նմուշ, հավասարաչափ ժամանակահատվածում` 3-5 հատ:

12. Փորձաքննության համար վերցվում է նաև սոխուկներից, պալարներից, արմատապտուղներից թափված հողը (հողի ավլուկը)` 3 կետից` 200-ական գրամի չափով:

 

V. ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ԵՎ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ՆՇԱՆԱԿՈՒԹՅԱՆ ԱՐՏԱԴՐԱՆՔԻՑ ՆՄՈՒՇԱՌՈՒՄԸ

 

13. Առանց տարայի կամ պահպանվող կամ փոխադրվող կամ բեռնվող կամ բեռնաթափվող պարենային և տեխնիկական նշանակության յուրաքանչյուր տեսակի արտադրանքից կետային նմուշառում կատարվում է`

1) փոխադրամիջոցում` յուրաքանչյուր փոխադրամիջոցի 1-3 կետից, 2 շերտից.

2) պահպանման ժամանակ` յուրաքանչյուր 50 քառ. մետր, 3 կետից, 2 շերտից.

3) բեռնման կամ բեռնաթափման ժամանակ` 3 կետային նմուշ, հավասարաչափ ժամանակահատվածում:

14. Տարավորված պարենային և տեխնիկական նշանակության արտադրանքից կետային նմուշառում կատարվում է`

1) մինչև 50 տարայի դեպքում` ընտրանքային կարգով` 2 տարայից` 2 շերտից.

2) 51-100 տարայի դեպքում` յուրաքանչյուր քսանհինգերորդ տարայից` 2 շերտից.

3) 101-500 տարայի դեպքում` յուրաքանչյուր հիսուներորդ տարայից` 2 շերտից.

4) 500-1000 տարայի դեպքում` յուրաքանչյուր հարյուրերորդ տարայից` 2 շերտից.

5) 1000-ից ավելի տարայի դեպքում` յուրաքանչյուր երկուհարյուրերորդ տարայից` 2 շերտից:

15. Բանջարեղենից և պտուղներից կետային նմուշառում կատարվում է` ելնելով տարաների քանակից`

1) մինչև 50 տարայի դեպքում` ընտրանքային կարգով` 2 տարայից` 2 շերտից.

2) 51-100 տարայի դեպքում` յուրաքանչյուր քսանհիգերորդ տարայից` 2 շերտից.

3) 101-500 տարայի դեպքում` յուրաքանչյուր հիսուներորդ տարայից` 2 շերտից.

4) 501-1000 տարայի դեպքում` յուրաքանչյուր հարյուրերորդ տարայից` 2 շերտից.

5) 1000-ից ավելի տարայի դեպքում` յուրաքանչյուր երկուհարյուրերորդ տարայից` 2 շերտից:

16. Յուրաքանչյուր կետային նմուշ պետք է կազմի 3-5 պալար, պտուղ, սոխուկ, արմատապտուղ, այլ մթերքներից` 100-200 գ:

17. Կտրված ծաղիկներից, ճյուղերից և կանաչ բույսերից (այսուհետ` բույսեր) կետային նմուշառման համար վերցվում է`

1) մինչև 100 բույսի դեպքում` ընտրանքային կարգով` 5 բույս.

2) 101-500 բույսի դեպքում` յուրաքանչյուր հիսուներորդ բույսը.

3) 501-3000 բույսի դեպքում` յուրաքանչյուր հարյուրերորդ բույսը.

4) 3001-10000 բույսի դեպքում` յուրաքանչյուր երկուհարյուրերորդ բույսը.

5) 10000-ից ավելի բույսի դեպքում` յուրաքանչյուր հինգհարյուրերորդ բույսը:

18. Սերմնանյութից, տնկանյութից, պարենային և տեխնիկական նշանակության արտադրանքից կետային նմուշառման նվազագույն շեմը պարտադիր կատարվում է` անկախ բեռնաբաժնի քանակությունից:

 

VI. ԵԼԱՆՅՈՒԹԻ ԿԱԶՄՈՒՄԸ

 

19. Բեռնաբաժնից վերցված կետային նմուշների համասեռությունը որոշելու նպատակով դրանք մանրակրկիտ զննվում են: Բոլոր համասեռ կետային նմուշները դատարկվում են մաքուր, հարթ մակերեսի վրա, կազմվում է միջին նմուշ և զննվում վնասակար օրգանիզմների հայտնաբերման նպատակով: Զննման ժամանակ հայտնաբերված վնասակար օրգանիզմները (կենդանի կամ մեռած), ինչպես նաև հիվանդ, վնասված սերմերը և բույսերի մասերն առանձնացվում են փորձանոթներում կամ մոմլաթե տոպրակներում, պիտակավորվում և կցվում միջին նմուշին:

20. Եթե կետային նմուշների զննման ընթացքում նկատվում են ակնհայտ տարբերություններ, ապա կատարվում է կրկնակի կետային նմուշառում, ընդ որում, յուրաքանչյուր կետային նմուշ տեղում զննվում է բեռնաբաժնի յուրաքանչյուր համասեռ բեռնամասի տարանջատման և տվյալ բեռնամասի համար առանձին միացյալ նմուշ կազմելու նպատակով:

 

VII. ՄԻՋԻՆ ՆՄՈՒՇԻ ԱՌԱՆՁՆԱՑՈՒՄԸ

 

21. Բուսասանիտարական զննում անցկացնելու նպատակով բույսերից և բուսական արտադրանքից միջին նմուշները վերցվում են սույն կարգի ձևում ներկայացված չափաքանակներով:

22. Թարմ պտուղներից և բանջարեղենից միջին նմուշը հիմնականում կազմվում է վնասակար օրգանիզմների հարուցիչներից վնասված նմուշներից: Սոխուկների, պալարների, արմատապտուղների միջին նմուշներում պարտադիր ներառվում է նաև դրանցից թափված հողը:

23. Միջին նմուշն առանձնացնելուց հետո պետական տեսուչը բեռի տիրոջ կամ նրա ներկայացուցչի և մաքսային ծառայողի ներկայությամբ կազմում է նմուշառման ակտ:

24. Նմուշի մնացորդները վերադարձվում են բեռի տիրոջը:

 

VIII. ՆՄՈՒՇՆԵՐԻ ՊԱՀՊԱՆՈՒՄԸ

 

25. Վերցված միջին նմուշները, որոնցում հայտաբերվել են կարանտին վնասակար օրգանիզմներ, վարակազերծվում են, առնվազն 3 ամիս պահպանվում սահմանային հսկիչ կետում կամ լաբորատորիայում, որից հետո հանվում են հաշվառումից և ոչնչացվում:

26. Վերցված միջին նմուշը, որում չի հայտնաբերվել կարանտին վնասակար օրգանիզմներ, վերադարձվում է բեռի տիրոջը:

27. Շուտ փչացող մթերքների միջին նմուշները, որոնցում հայտնաբերվել են կարանտին վնասակար օրգանիզմներ, ոչնչացվում են: Տվյալ կարանտին վնասակար օրգանիզմի առավել բնութագրող նմուշները կարանտին վնասակար օրգանիզմի հետ միասին, որպես հսկիչ նմուշ, պահպանվում են 3 ամիս սահմանային հսկիչ կետում կամ լաբորատորիայում:

28. Նմուշների ոչնչացումն իրականացվում է Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2007 թվականի հուլիսի 12-ի «Վտանգավոր սննդամթերքի, սննդամթերքի հետ շփվող վտանգավոր նյութերի և վտանգավոր սննդային հավելումների օգտահանման և ոչնչացման կարգը սահմանելու մասին» N 824-Ն որոշման համաձայն:

 

Ձև

 

.__________________________________________________________________.

|NN | Բույսերի և  բուսական արտադրանքի անվանումը         |Չափի      |

|ը/կ|                                                   |միավորը   |

|___|___________________________________________________|          |

|   |1. ՀԱՑԱՀԱՏԻԿՆԵՐ (ՍԵՐՄԵՐ ԵՎ ՀԱՏԻԿ)                  |          |

|___|___________________________________________________|__________|

| 1 |                     2                             |  3  |  4 |

|___|___________________________________________________|_____|____|

|1. |Եգիպտացորենի հատիկ                                 |  900|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|2. |Եգիպտացորենի կողր                                  |   15|հատ |

|___|___________________________________________________|_____|____|

|3. |Ցորեն, աշորա, գարի, վարսակ, բրինձ                  |  600|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|4. |Կորեկ, չումիզա, հնդկացորեն                         |  300|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|5. |Մոգար, սորգո, աֆրիկյան կորեկ                       |  150|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|   |2. ԸՆԴԵՂԵՆՆԵՐ                                      |     |    |

|___|___________________________________________________|_____|____|

|6. |Ոլոռ, լոբի, ոսպ, տափոլոռ, սոյա, բակլա              |  600|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|   |3. ԴԱՇՏԱՎԼՈՒԿԱԶԳԻ ԵՎ ԲԱԿԼԱԶԳԻ ԽՈՏԱԲՈՒՅՍԵՐԻ ՍԵՐՄԵՐ  |     |    |

|___|___________________________________________________|_____|____|

|7. |Կորնգան, վիկ, լյուպին                              |  600|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|8. |Առվույտ, իշառվույտ, երեքնուկ, սերադելլա, սուդանի   |  150|գրամ|

|   |խոտ                                                |     |    |

|___|___________________________________________________|_____|____|

|9. |Ցորնուկ, անտառային տափոլոռ                         |  100|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|10.|Ոզնախոտ հավաքված, տափաստանային կերասեզ (ժիտնյակ)   |  100|գրամ|

|   |մարգագետնային շյուղախոտ, ռայգրաս, տիմոֆեևկա        |     |    |

|   |(սիզախոտ մարգագետնային)                            |     |    |

|___|___________________________________________________|_____|____|

|11.|Դաշտախոտուկ, դաշտավլուկ                            |   50|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|   |4. ԲԱՆՋԱՐԱԲՈՍՏԱՆԱՅԻՆ ՄՇԱԿԱԲՈՒՅՍԵՐԻ ԵՎ ԿԵՐԱՅԻՆ      |     |    |

|   |ԱՐՄԱՏԱՊՏՈՒՂՆԵՐԻ ՍԵՐՄԵՐ                             |     |    |

|___|___________________________________________________|_____|____|

|12.|Վարունգ, դդմիկ, սեխ                                |  150|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|13.|Ձմերուկ, դդում                                     |  200|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|14.|Ճակնդեղ (սեղանի, շաքարի, կերի)                     |  300|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|15.|Սպանախ, սոխ, կանգկուր                              |   50|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|16.|Սոխուկ, պալար, արմատապտուղ                         | 2000|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|17.|Լոլիկ, սմբուկ, կաղամբ, գազար, սամիթ, գինձ          |   50|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|   |5. ԾԱՂԿԱՅԻՆ ՄՇԱԿԱԲՈՒՅՍԵՐԻ ՍԵՐՄԵՐ                   |     |    |

|___|___________________________________________________|_____|____|

|18.|Հնդկոտեմ, ախրիզան, վիկ բուրավետ, ծնեբեկ, ձևավոր    |  150|գրամ|

|   |(գեղազարդային) դդում, արմավ                        |     |    |

|___|___________________________________________________|_____|____|

|19.|Խոշորասերմ` նարգիզ, նեմոֆիլա, արջտակ, ցիկլամեն,    |   50|գրամ|

|   |միամյա գեորգինաներ                                 |     |    |

|___|___________________________________________________|_____|____|

|20.|Միջին մեծության սերմեր` աստղածաղիկ, թավշածաղիկներ, |   15|գրամ|

|   |ագերատում, ալիսում, մեխակ, արևադարձ,  շնորհիկ      |     |    |

|   |(կլարկիա)                                          |     |    |

|___|___________________________________________________|_____|____|

|21.|Մանրասերմ` ծխածաղիկ, բեգոնիա, լորեշիա, բուրավետ    |    1|գրամ|

|   |ծխախոտ                                             |     |    |

|___|___________________________________________________|_____|____|

|   |6. ՊՏՂԱՏՈՒ ԵՎ ԱՅԼ ԾԱՌԱՏԵՍԱԿՆԵՐԻ ՈՒ ԹՓԵՐԻ ՍԵՐՄԵՐ    |     |    |

|___|___________________________________________________|_____|____|

|22.|Խոշորապտուղ` ծիրան, դեղձ, սալոր, կաղին, մայրի      |  300|գրամ|

|   |(կեդր)                                             |     |    |

|___|___________________________________________________|_____|____|

|23.|Միջին մեծության սերմեր` խնձոր, ցախկեռաս, սզնի      |   50|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|24.|Մանրասերմ` բարդի, հաղարջ, թույր, կենսածառ          |   20|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|   |7. ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ՅՈՒՂԱՏՈՒ ՄՇԱԿԱԲՈՒՅՍԵՐԻ ՍԵՐՄԵՐ        |     |    |

|___|___________________________________________________|_____|____|

|25.|Գերչակ (տզկանեփ), արախիս                           |  500|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|26.|Արևածաղիկ,  բամբակ, կակաոյի ունդեր, սուրճի հատիկներ|  500|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|27.|Կանեփ, վուշ, կանճրակ                               |  200|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|28.|Բամիա, ախտորիկ (բամբակաղբեր)                       |  100|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|29.|Մանանեխ, քունջութ, դաշտակտավատ, պերիլլա, հլածուկ,  |   50|գրամ|

|   |սորուկ, սև  պղպեղ, դարչին                          |     |    |

|___|___________________________________________________|_____|____|

|30.|Գվայուլլա, հնդկանեփ                                |   40|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|31.|Գայլուկ, ճարճատուկ                                 |   50|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|32.|Կակաչ, ծխախոտ                                      |   20|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|   |8. ԹԱՐՄ ԵՎ ՉՈՐԱՑՐԱԾ ՄՐԳԵՐ                          |     |    |

|___|___________________________________________________|_____|____|

|33.|Ադամաթուզ (բանան), արքայախնձոր (անանաս), նուռ,     | 1000|գրամ|

|   |թուրինջ (գրեյֆրուտ), կիվի, ֆեյխոա, կոկոս           |     |    |

|___|___________________________________________________|_____|____|

|34.|Տանձ, խնձոր, դեղձ, կիտրոն, մանդարին                | 1000|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|35.|Կորիզավորներ` ծիրան, սալոր, կեռաս, շլոր            |  600|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|36.|Խաղող                                              |  600|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|37.|Սմբուկ, լոլիկ, վարունգ, դդմիկ, կարտոֆիլ            | 1000|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|38.|Ձմերուկ, սեխ, դդում                                | 5000|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|39.|Չորացրած խառը մրգեր, չամիչ, քիշմիշ                 |  500|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|40.|Ընկուզեղեն` տարբեր տեսակի                          |  500|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|41.|Ձավարեղեն` բրնձի, ցորենի, հնդկացորենի, վարսակի,    |  600|գրամ|

|   |կորեկի և  ընդեղենների                              |     |    |

|___|___________________________________________________|_____|____|

|42.|Թեյ                                                |  200|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|43.|Ալյուր                                             |  300|գրամ|

|___|___________________________________________________|_____|____|

|44.|Հողի ավլուկ                                        |  200|գրամ|

.__________________________________________________________________.

 

(կարգը խմբ. 16.07.09 թիվ 842-Ն որոշում)

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
08.04.2004
N 514-Ն
Որոշում